Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Hogyan lehet ellenőrizni az autópálya-matrica érvényességét?

Mindegyik pályamatrica meghatározott ideig érvényes, amely típusonként eltérő időtartamot jelent. Ha online vásárolta meg e-matricáját a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában, akkor oldalunkon lekérdezheti annak érvényességét.

Fontos tudni, hogy a megyei autópálya-matricáknak az időbeli érvényességen túl földrajzi érvényessége is van, azaz csak az adott megye fizetős útszakaszaira, és a határos megyék irányába eső első csomópontig érvényes, vagyis addig vagyunk jogosultak autózni rajta.

 

Az e-matricák lekérdezése

Ha az autopalyamatrica.hu oldalon, azaz nálunk vásárolt, akkor az autópálya-matrica érvényességét itt lekérdezheti. Nincs más dolga, csak a linkre kattintva az oldalon beírni a mezőkbe a gépjármű forgalmi rendszámát, a felségjelet és megadni egy e-mailcímet, amire elküldhetjük a lekérdezés eredményét, ami tartalmazza a matrica típusát és érvényességi időpontját.

Fontos, hogy ezen a felületen nem lehet lekérdezni a NÚSZ Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatán vagy viszonteladói partnereinél (benzinkutak, utazási irodák) vásárolt matricák érvényességi idejét! A hivatalos online viszonteladók nem kaptak jogosultságot a teljes e-matrica adatbázis (online és offline vásárolt matricák) eléréséhez, így csak az online vásárolt matricák lekérdezését tudják biztosítani!

Ha a keresett rendszámot a rendszerünk nem találja, keresse vagy hívja fel a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatát.

 

Az autópálya-matricák érvényessége

A 2020-ban megvásárolt éves autópálya-matricák és megyei matricák 2021. január 31. éjfélig érvényesek. A 2021-ben megvásárolt éves és megyei matricák 2022. január 31. éjfélig érvényesek.

 

10 napos autópálya matrica

A közismertebb nevén „heti” matrica valójában 10 napig érvényes a vásárló által megadott kezdőnaptól számítva további 9, összesen 10 egymást követő napig, a 10. nap 24. órájáig. Magyarország összes díjköteles útszakaszát lehet vele használni. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság.

 

Havi autópálya-matrica

A havi autópálya-matrica a megadott kezdőnaptól a következő hónapban a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig érvényes. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes, és az ország összes fizetős útszakaszát használhatjuk vele. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság.

Tehát ha január 22-e a kezdőnap, akkor február 22. éjfélig érvényes a matrica. Ha március 31. a kezdőnap, akkor az érvényesség vége április 30. éjfél.

 

Éves autópálya-matrica

A Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes matrica típus az éves e-matrica is. A tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. éjfélig érvényes. Természetesen évközben is bármikor vásárolható ez a matricatípus, de az érvényességi idő vége, mindig a tárgyévet követő év január 31. éjfél lesz. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság.

 

Megyei matrica

A megyei matrica a vásárló által megadott megyének az összes útjára érvényes, valamint a szomszédos megyék irányába az első csomópontig. Ugyanúgy, mint az éves matrica, a tárgyévet követő év január 31. éjfélig érvényes. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság.

Ez a matricatípus azoknak jelent komoly kedvezményt, akik az év során gyakran csak egy-egy régióban, megyében szoktak autót vezetni, így csak alkalomszerűen kell egy-egy időszakos matricát vásárolniuk még pluszban, ha elhagyják az adott megyét. Megyei matrica  tervezőnkkel könnyedén megtervezhető az útvonal alapján, hogy melyik megyei matricára lehet szükségünk. 

 

Büntetés elkerülése

Továbbra is érvényes szabály, hogy az autópályára való felhajtást követő 60 percen belül lehetőség van a matrica megvásárlására. 

2021-től az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát

EN DE RO HU SK