Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Erre figyeljünk autópálya matrica vásárlás közben

Erre figyeljünk autópálya matrica vásárlás közben

Ha szeretnénk elkerülni a sorban állást autópálya matrica vásárlásakor a benzinkúton, vagy épp azzal szembesülni, hogy éppen nem működik a banki terminál és nincs nálunk elég készpénz, vásároljunk online.

Az e-matrica megváltása gyors, praktikus és kényelmes. Van azonban néhány dolog, amire figyelni kell, hogy sikeres legyen a tranzakció, azaz a vásárlás. Van néhány olyan tipikus hiba, amit többen elkövetnek, de csak egy kis odafigyelés kell és máris egyértelmű, mit hogyan kell csinálni.

A vásárlás menete

Ha online vásárolunk matricát az autopalyamatrica.hu oldalról, akkor először ki kell választanunk az autó kategóriáját. A személyautó a D1-es kategóriába tartozik. Ezen belül pedig a matrica típusát kell a kosárba tenni. Ez lehet 10 napos 3 500 Ft-ért, 1 havi 4 780 Ft-ért, megyei matrica 5 000 Ft-ért. Azzal számoljunk, hogy ezekre az árakra még rájön a tranzakciós kezelési költség is.

A felségjelnél azt az országot kell megadni, amely a gépjármű rendszámát kibocsátotta. Ez alapállapotban Magyarországra van beállítva. Ezután jön a rendszám beírása, majd meg kell adnunk a matrica érvényességi idejének kezdetét. A rendszer automatikusan kiszámolja az érvényesség végét. Fontos, hogy egyszerre akár több matricát is vásárolhatunk.

Ezután az e-mail címünket és a telefonszámunkat kell megadni, nagyon figyeljünk arra, hogy ne gépeljük el egyiket sem. Ezután még leellenőrizhetjük újra a megadott adatokat, és kiválaszthatjuk a fizetés módját. A matrica vásárlás csak akkor érvényes, azaz akkor hajthatunk fel az autópályára, ha a fizetés után sikeres matrica érvényesítésről visszaigazolást kapunk e-mailben vagy a böngészőnkben. A visszaigazoló levelet mindenképpen őrizzük meg!

Ha elírtunk valamit...

Ha véletlenül elírtuk a rendszámot vagy rosszul adtuk meg a matrica érvényességi idejét, esetleg nem jó díjkategóriát választottunk, akkor bizonyos feltételek teljesülése esetén van lehetőség a javításra a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Ügyfélszolgálatán. Ezesetben ezt a telefonszámot kell hívni további információért: + 36 (36) 587-500.

Visszavonható az érvényes autópálya matrica?

Fontos, hogy egy megvásárolt, azaz kifizetett és érvényes autópálya matricát nem lehet törölni vagy visszavonni.

Ha elfelejtettünk matricát venni, de már sztrádán vagyunk

Ha véletlenül úgy hajtottunk fel az autópálya fizetős útszakaszára, azaz a díjköteles úthálózatra, hogy nincs érvényes matricánk, először is ne essünk pánikba! A felhajtástól számítva maximum 60 percen belül vásárolhatunk még matricát. Ám fontos, hogy az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, azaz az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. 

Tehát, ha tévedésből hajtottunk fel az autópályára, akkor félre állunk egy parkolóban és megvesszük a matricát - nincs ok az aggodalomra! Ha 60 percen túl vagyunk, akkor viszont még pótdíjat is fizethetünk.



EN DE RO HU SK