Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Elektronikus útdíjrendszer

Romániában is díjköteles az úthasználat a személygépjárművek és a tehergépjárművek számára. Az elektronikus útdíjrendszer segítségével, a matrica megvásárlásával (ún. Roviniete) használhatók a fizetős szakaszok, amelyet a büntetés elkerülése érdekében a megyei (DJ) és földutak (DC) kivételével minden más típusú útra lépés előtt meg kell vásárolni. 

Román autópálya-matrica díja az érvényességi időtől, valamint a gépjármű típusától, tömegétől és tengelyszámától függ. Jó tudni, hogy Romániában a kijelölt útszakaszok mellett némely hidak használata is díjköteles.

 

A román matrica típusok és árak

Tehát többféle matrica típusból lehet választani, ha valaki a romániai utakon tervez autózni. Az egyszerűség kedvéért most a magyar D1 kategória árait hasonlítjuk össze a romániai személyautókéval. A 7 napos matrica ára 3 euró, amely egy mostani, kb. 360 Ft-os árfolyammal számolva 1 080 Ft, szemben a magyar 10 napos matricával, ami 3 500 Ft-ba kerül. 

A romániai utakra érvényes havi matrica ára 7 euró, azaz kb. 2 553 Ft (a magyar 4 780 Ft). Létezik 3 havi, azaz 90 napos romániai matrica, ez 13 euró, tehát közel 4 800 Ft átszámítva, míg az éves úthasználati jogosultság ára 28 euró, vagyis kicsit több mint 10 200 Ft.

Az út megtervezéséhez érdemes a román útdíj kalkulátort is használni, amely magyar nyelven is elérhető

 

Romániai autópályák

Nemrég, 2020. szeptember 4-én adták át Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt, amely a magyar M4-es és a román A3-as autópályát összekötő szakaszon található, és Bors II névre hallgat. Ezt az autópálya-határátkelőt egyelőre inkább a tehergépjárművek használják, így tehermentesítik a borsi határátkelőt.

Folyamatosan tervezik, kivitelezik a sztráda építést Romániában. Az A3-as észak-erdélyi autópályának 13,5 kilométeres szakasza is elkészül majd Berettyószéplak-Szilágynagyfalu között. Bejelentették a nagyváradi bekötőút építését is, a szerződéseket vélhetően, hamarosan alá is írják.



EN DE RO HU SK