Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

E-matrica vásárlás két perc alatt, az autopalyamatrica.hu-n

Akár a családi nyaralás, akár egy üzleti út közelít, a kasszáknál való sorban állás helyett van egy sokkal gyorsabb és kényelmesebb, ráadásul több verhetetlen előnyt nyújtó opciónk az érvényes úthasználati jogosultság megváltására. Ez nem más, mint az e-matrica! Cikkünkben lépésről lépésre megmutatjuk a vásárlás menetét, és eláruljuk, mi miért a digitális megoldásban hiszünk. 

Szerencsére Magyarországon nem kell beléptetőkapukkal bajlódnunk: elővételben, vagy akár közvetlenül indulás előtt, papír alapú vagy digitális autópálya-matricát válthatunk. Típusukat tekintve heti (10 napos), havi, éves vármegyei vagy éves országos konstrukciók között választhatunk, mivel pedig az interneten valamennyi díjkategória összes típusát megtaláljuk, igazán könnyű dolgunk van.

Azon túl, hogy a megújult autopalyamatrica.hu nyitólapjáról egyetlen kattintással elérhetjük a hazai aktuális autópálya-matricák árát, az igen népszerű megyei tervezőt vagy a fizetős és ingyenesen használható sztrádák listáját, az e-matricát is beszerezhetjük. Nincs szükség különösebb számítógépes vagy online vásárlási tapasztalatra, sem egy fél napra, ráadásul a teljesen biztonságos felületen kizárólag a legszükségesebb adatokat kell megadnunk. Vagyis úgy működik a rendszer, ahogy azt a 21. században elvárjuk!  

 

E-matrica vásárlás bármikor, gyorsan, könnyedén

 

A nyitólapon válasszuk ki az „E-matrica vásárlás” menüpontot, és már meg is érkeztünk. Az oldal logikája egyszerű és követhető, a beszerzés a megfelelő e-matrica kiválasztásával indul, azt követi a szükséges adatok beírása, végül a fizetés. Ennyire egyszerű – nézzük meg, ez pontosan hogy néz ki.

A táblázatból válasszuk ki a digitális autópálya-matrica típusát, illetve a járművünknek megfelelő díjkategóriát. Ezután következik a felségjel megadása, ami alatt azt az országot értjük, amely a gépjármű rendszámát kibocsátotta – alapértelmezetten ez Magyarország, a magyar rendszámú autók tulajdonosainak nincs teendője. Akár a gépkocsi besorolását, akár a felségjelet illetően bizonytalanok vagyunk, mindkét adatot megtaláljuk a forgalmi engedélyben. 

A gépjármű rendszámának beírása kiemelt figyelmet igényel, ugyanis elírás esetén a megvásárolt e-matrica nem lesz érvényes! Ügyeljünk arra, hogy ne legyen elütés a betűk és számok között, a bevitt adatokat inkább kétszer fussuk át. Ugyanitt adjuk meg az autópálya-matrica érvényességi idejének kezdetét. Ez lehet a mindenkori aktuális nap, de ha előre vásárolunk, egy jövőbeni időpontot is megadhatunk. A rendszer ezt követően automatikusan kiszámolja az érvényesség lejártát.

A következő lépés az e-mail cím és a telefonszám megadása. Az ide beírt e-mail címre fog megérkezni az e-matrica vásárlás sikerességét igazoló bizonylat. Ha számla kiállítását kérjük, a számlázási adatokat is most tudjuk kitölteni. A vásárlás végeztével e-mailben kapjuk meg az e-matricát és a fizetés visszaigazolását és a számlát. Utolsó lépésként választhatunk online bankkártyás fizetés, illetve banki utalás között – utóbbi esetben azonban az érvényeség kezdete legkorábban az utalás beérkezésének időpontja lehet. 

 

Az e-matrica előnyei 

 

Míg az SMS-ben vásárolt jogosultság visszaigazoló üzenetét sokkal könnyebben elveszíthetjük – elég hozzá a „törlés” gomb megérintése, hogy a mobilkészülék elveszítését, meghibásodását ne is említsük –, addig az e-mailben érkező e-matrica sokkal nehezebben veszíthető el. Továbbá ki kell emelnünk azt is, hogy az SMS-ben vásárolt jogosultság adatait tartalmazó igazolást nem lehet pótolni, az e-matricáét azonban igen.

A klasszikus, papíralapú matricákkal szemben fontos előny, hogy az e-mail fiókban tárolt verzió nem kopik, nem halványodik a napon, illetve a hetek, hónapok múltával. Régi probléma, hogy a kinyomtatott változat összegyűrődhet, elveszhet, olvashatatlanná válhat, ami az e-matrica esetében fel sem merül.

Végezetül pedig a digitális megoldás mellett szól, hogy ha szeretnénk, az autopalyamatrica.hu oldalon felhasználói fiókot is létrehozhatunk. Ez elmenti az adatokat, így az első vásárlás után már nem kell azok beírásával bajlódnunk. A folyamat így még gyorsabbá, még egyszerűbbé válik.

 



EN DE RO HU SK