Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Melyik autópálya-matrica éri meg a legjobban 2024 tavaszán?

A jó idők beköszöntével ki ne vágyna egy kellemes utazásra, legyen szó rövidebb vagy hosszabb kirándulásról. Tavasszal kiemelten érdemes felfedezni az országot, azonban nem mindegy, hogy milyen útvonalat választunk az útfelújítások miatt. A torlódások elkerülése érdekében és a gyorsabb haladás miatt javasoljuk az autópályák használatát. Azonban érdemes előre gondolkozni és megfontolni, hogy milyen típusú matricát választunk a költségoptimalizálás érdekében, éppen ezért összegyűjtöttük, hogy mikor milyen matricát érdemes választani.  

 

Rövid érvényességű autópálya matricák 

A rövidebb érvényességű autópálya matricák közé tartoznak a havi, a heti, azaz 10 napos és a napi matricák. Mindhárom típus Magyarország összes fizetős útszakaszára nyújt úthasználati jogosultságot és megvásárolható azonnali érvényességgel, valamint előre egy tetszőleges dátumra. Minden matrica esetében fontos figyelni az érvényesség kezdetének és végének pontos idejére, azonban ez a napi matrica esetében kiemelten fontos! 

Ne feledd, a napi matrica a vásárlás időpontjától 23:59 óráig érvényes, elővásárlásban pedig az adott naptári nap 0 órától 23:59 óráig! 

 

Mikor éri meg a rövid érvényességű matrica?  

  • Ha csak egy naptári napon belül használnánk autópályát és a következő 9 napban nem tervezünk felhajtani fizetős útszakaszra, úgy érdemes napi matricát választani. 
  • Ha utazásunk tovább tart, mint 1 naptári nap, de kevesebbet mint 30, akkor a heti (10 napos) autópálya-matricát érdemes választani. 
  • Ha egy hónapon belül 1-1 naptári napra terveznénk utazást, amelyek között 10 napnál is több eltelik, úgy egy darab havi matricával letudhatjuk az autópálya-matrica költségeket. 
  • Ha tévedésből használtunk egy fizetős útszakaszt és elkerülnénk a bírságot: a 60 perces türelmi idő alatt megvásárolva elkerülhetjük a bírságot. 

 

Hosszú érvényességű autópálya matricák 

A hosszabb érvényességű matricák között elérhető a vármegyei és az országos matrica. Az elővásárlás során vagy a januárban vásárolt matricák akár 13 hónapnyi jogosultságot is biztosítanak, évközi vásárlók számára a vásárlás pillanatától a tárgyévet követő év január 31. 24 óráig érvényesek. Az országos e-matrica Magyarország összes fizetős útszakára érvényes, míg a vármegyei matricák csak az általunk kiválasztott megye fizetős útszakaszain használhatók, valamint a következő megye első csomópontjáig.  

 

Melyik matrica éri meg jobban?  

  • A vármegyei matrica azok számára nyújt egy pénztárcabarát megoldást, akik rendszeresen csak néhány vármegye fizetős útszakaszait használják és nincs szükségük országos matricára. 
  • Ha több alkalommal is átutazunk az országon, több vármegyét rendszeresen érintve, akkor még mindig megéri az országos matrica, amellyel egész évben nyugodtan és büntetések nélkül használhatjuk az autópályákat. 
  • Az országos matrica kiváló alternatíva arra az esetre, ha megbüntettek ugyanis utólagos éves matrica vásárlással kérvényezhetjük a büntetés eltörlését vagy a pótdíj maximalizálását.

Hasznos tipp: Tavaszi kiruccanásainkhoz ajánljuk a vármegyei matrica tervezőnket, amely a megadott útvonal alapján megadja a szükséges vármegyei matricákat, ezek összege, ha alacsonyabb, mint az éves matricáé, akkor megéri a megyei matricákat választani.  

 

E-matricával egyszerűbb!  

Legyen szó bármilyen utazásról mindenki a legkényelmesebb, legegyszerűbb és leggyorsabb útvonalon szeretne eljutni az úticéljához. Erre a legegyszerűbb megoldás az autópályák használata, azonban érdemes még az utazás előtt beszerezni a matricát, hogy véletlenül se feledkezzünk meg róla. Az autopalyamatrica.hu oldalon biztonságosan, csupán néhány kattintással megvásárolható bármilyen autópálya-matrica. Az e-matricát előre is megvásárolhatjuk, bármikor ellenőrizhető az érvényessége és nem kell aggódnunk, hogy elveszítjük azt.  



EN DE RO HU SK