Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Utazik a család – tervezés okosan

Előttünk a húsvéti szünet, illetve végre megkezdődött a tavaszi hétvégi autós kirándulások szezonja. Mielőtt volán mögé ülünk, hogy átszeljük az országot, érdemes körültekintően tervezni, hiszen időben és pénzben egyaránt sok múlhat többek között a megfelelő útvonal és autópálya-matrica kiválasztásán. Autós utazás kisokosunk következik!

Az idei, 25 %-os inflációval terhelt évben nem csoda, hogy a legtöbb család kétszer is megfontolja kiadásait. Az élelmiszerektől a ruházkodáson át a közlekedésig számos olyan terület van, ahol ügyes megoldásokkal szemmel látható összegeket spórolhatunk. Ahogy azonban kijön a jó idő, virágoznak a fák és egyre hosszabbak a nappalok, az ember szívesen kirándul csemetéivel. Alábbi tippjeinkkel segítünk, hogy optimalizálhassa költségeit!

 

 

A legjobb ár-érték arányú autópálya-matrica

 

2022-vel véget ért a megszokásból vásárolt úthasználati jogosultságok kora. Az idei matricák egyenlőtlen drágulása átrajzolja a rutint: már nem a heti (10 napos) vagy havi konstrukciókkal jár jól az autósok nagy része. Az eladási statisztikákból már most látszik, hogy a megyei matrica lett a sláger, ami nem is csoda: a 2024. január 31-éig érvényes típus adott megye útjain korlátlan sztrádahasználatot tesz lehetővé. Ha pedig a személygépkocsik D1-es kategóriájának árait nézzük, a bruttó 49 190 forintos éves országos autópálya-matrica is csak azoknak térül meg, akik több mint 8,5 megyében közlekednek rendszeresen. 

Ezzel együtt, ha tudjuk, csak egy alkalommal utazunk, a rövid távú, idő alapú pályamatrica az optimális. Az előttünk álló út megtervezéséhez remek segítséget találunk az autopalyamatrica.hu oldalon. A megyei tervezőbe beírjuk a kiindulási pontot, illetve az úticélt, kiválasztjuk a díjkategóriát, és a szoftver már mondja is, az út szabályos megtételéhez melyik megyék úthasználati jogosultságait kell beszereznünk – illetve, hogy mennyi ezek pontos ára. Mostantól tehát nincsenek kellemetlen meglepetések, a költségekkel előre tisztában lehetünk. 

 

Az utazás időpontja

 

Alapvető szempont, mégis a mai napig sok autós átsiklik fölötte. Megfontolt indulással elkerülhetjük a közlekedési dugókat és a hosszas várakozást. Ha a húsvéti hosszú hétvégén családlátogatásra indulunk, lehetőség szerint kerüljük a péntek reggeli, illetve hétfő délutáni csúcsidőt. Aki csak teheti, keljen útra csütörtök este vagy péntek délben – ugyanígy, az utolsó munkaszüneti napon kora reggel, vagy késő este. 

Az autópálya és gyorsforgalmi úthálózat ilyen kiemelt időszakokban a lehető legjobb választás: a két, olykor három sávos közlekedés, a jobb útminőség, a hosszú, egyenes szakaszok tempósabb haladást tesznek lehetővé, továbbá egy-egy útszűkület is kevesebb ideig tart, mint például az alsóbbrendű utakon. A csúcsidő természetesen itt is érződik, érdemes tehát számba venni az időbeni alternatívákat.

 

A szükséges ellátmány

 

Egy kis nass, elegendő víz, néhány játék és mesekönyv nem csak élvezetesebbé teszi az utazást a kicsik számára, de velük a megállók száma is csökkenthető. A sztrádák melletti benzinkutak árai általában borsosak, így jelentős összeget takaríthatunk meg, ha nem a shopban vásároljuk meg az enni- és innivalót. Autópálya-matricát pedig online is vásárolhatunk, így nem kell a kasszáknál kígyózó sort végigállnunk. Az e-matricát beszerezhetjük előre, vagy induláskor – a lényeg, hogy amikor felhajtunk az útdíjköteles szakaszra, gépjárművünk úthasználati jogosultsága már érvényes legyen. 



EN DE RO HU SK