Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Tudnivalók az osztrák autópályákról

Figyelem, oldalunkon nem árusítunk osztrák autópálya-matricát!

Akár szlovén vagy olasz tengerparti nyaralás, akár egy kellemes, alpesi üdülés miatt kelünk útra, Ausztrián keresztül vezet az utunk. Hogy megkönnyítsük a készülődést, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az osztrák autópálya-matricákról. 

Hazánk hét országgal határos, összesen több mint 80 közúti pont áll rendelkezésünkre, ha gépjárművel tervezzük átlépni a határt. Mivel Magyarország és Ausztria tagja az Európai Uniónak, valamint a schengeni térségnek, átkelésnél okmányellenőrzésre nem kell számítanunk. Ha azonban a szomszédos országban autópályán kívánunk utazni, az osztrák autópálya-matrica megváltását ne felejtsük el!

Ausztria felé a következő határátkelőkön léphetünk be a szomszédos országba:

  • M1-A4 (E60) autópálya: Hegyeshalom-Miklóshalma
  • 84-es főút: Sopron-Kelénpatak,
  • 87-es főút: Kőszeg-Rőtfalva,
  • 89-es főút: Bucsu-Csajta,
  • 861-es főút: Kópháza-Sopronkeresztúr, illetve
  • közúton: Jánossomorja-Mosontarcsa, Fertőd-Pomogy, Fertőrákos-Fertőmeggyes, Pornóapáti-Németlövő, Pornóapáti-Beled, Szentpéterfa-Monyorókerék, Szentpéterfa-Nagysároslak, Pinkamindszent-Szentkút, Alsószölnök-Rábaszentmárton, Zsira-Locsmánd vagy Bozsok-Rohonc

Osztrák autópálya-matrica vásárlás
Az ausztriai útdíj jogosultság beszerzése személyautóknak és motorkerékpároknak matricavásárlással lehetséges, míg a 3,5 tonnánál nehezebb járművek (teherautók, buszok, stb.) vezetőinek az úgynevezett Go-Box elektronikus útdíjszedő készüléket kell felszerelniük.

A matricát még az autópályára vagy gyorsforgalmi útra való felhajtás előtt meg kell váltani online vagy a több mint 6000 értékesítési pont egyikén (például benzinkúton). Fontos eltérés a hazai szabályozástól, hogy a nyomtatott matricát fel kell helyezni a szélvédőre! A hiányzó vagy nem megfelelően felhelyezett matrica borsos pótdíjat von maga után, ezért járjunk el körültekintően.

Az online megváltott matricát ellenben nem kell kiragasztani, sőt, még itthon, indulás előtt beszerezhetjük. Az asfinag.at webshopon, illetve az ingyenesen letölthető Unterwegs ASFINAG alkalmazásban percek alatt megvásárolhatjuk személyautónk vagy motorkerékpárunk útdíjhasználati jogosultságát.

Autópálya-matrica árak 2022-ben
Idén az osztrák autópálya-matrica árak személygépkocsi, azaz 3,5 tonna összsúly alatti járművek, valamint motorkerékpárok számára a következők:

  • 10 napos matrica: személyautó 9,60 EUR; motorkerékpár 5,60 EUR,
  • 2 hónapos matrica: személyautó 28,20 EUR; motorkerékpár 14,10 EUR,
  • éves (14 hónapig érvényes) matrica: személyautó 93,80 EUR; motorkerékpár 37,20 EUR.

Szomszédaink − az itthoni gyakorlathoz hasonlóan − számmal és betűvel jelölik az egyes autópályákat. Így A1-től A26-ig tart a számozás, illetve ennek kiegészítésekén a hasónlóképpen díjköteles gyorsforgalmi utak hálózata S1-től S37-ig. Ez utóbbiakon is kötelező az autópálya-matrica, azonban ezeken az utakon 130 helyett 100 km/h-ás sebességgel közlekedhetünk személygépkocsival.    

Érdemes azonban észben tartani, hogy Ausztriában egyes nagyobb alagutak (például a Tauern vagy a Brenner), illetve az alpesi panorámautak is útdíjkötelesek. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket!

Kellemes utazást kívánunk!

 

Figyelem, oldalunkon nem árusítunk osztrák autópálya-matricát!



EN DE RO HU SK