Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Tudnivalók a B2 kategóriájú autópálya-matricáról

Cikkünk frissült, az aktuális információkról a B2-es díjkategóriával kapcsolatban itt olvashat.

Míg Magyarországon a személyautók számára úthasználati jogosultságot nyújtó D1 kategória szélesebb körben ismert, addig az autóbuszok autópálya használatához szükséges B2-vel kevesen vannak tisztában. A csoportos utazások nyári szezonja előtt összegyűjtöttük ezért a legfontosabb információkat.

Elkezdődött a buszos nyaralások szervezésének ideje. Azok a családok és baráti társaságok, akik a magánutazást, a járműbérlést választják, jellemzően mostanában látnak neki a szállás, illetve a logisztika tervezéséhez. Érdemes tehát körbejárunk a B2 autópálya-matrica típusait, érvényességét, vásárlását illető részleteket.

Kinek és mikor kell B2 matricát váltania?

A szükséges matrica kategória meghatározásához a járműkategória ismeretére van szükségünk. Az információt a forgalmi engedély „J” mezőjében találjuk, illetve segítségünkre van „A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet” is. A B2 autópálya-matrica kategóriába tartoznak az autóbuszok, vagyis a kilencnél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsi. A járműben szállítható személyek számát ugyancsak a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) segít megállapítani, vagyis nem a járműben aktuálisan látható ülések száma a mérvadó.

Érdemes továbbá azt is megjegyezni, hogy autóbuszt kizárólag érvényes D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező személy vezethet − ezt a szempontot feltétlenül tartsuk szem előtt buszbérlés esetén!
 

Típusok, árak, érvényességek

A B2 kategória esetén heti, havi, valamint megyei éves és országos éves megoldások közül választhatunk. 2022-ben a heti (10 napos) autópálya-matrica ára 16 890 Ft, a havi 23 950 Ft, az éves 217 950 Ft, míg a megyei matrica (megyénként) 21 800 Ft.

 

Érvényesség tekintetében a B2 autópálya-matrica nem tér el a többitől. A heti (10 napos) Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra. A havi matrica érvényessége a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig tart.

Az éves megyei és éves országos matricák egyaránt a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig érvénesek, azonban míg az előbbi csupán adott megye összes útjára, addig az utóbbi Magyarország összes fizetős útszakaszára kiterjed.

Büntetések

B2 kategóriás autópálya-matricát igénylő járművel való utazás esetén érdemes kiemelt hangsúlyt fektetni arra, hogy indulás előtt megváltsuk az úthasználati jogosultságot, illetve hogy meglévő matrica esetén meggyőződjünk az érvényességről, ugyanis a pótdíjak jelentős összegűek.

Érvényes úthasználati jogosultsággal nem rendelkező autóbusz számára, a pótdíj befizetésének időpontja szerint, két büntetési tétel van érvényben. A B2 díjkategória alap pótdíj idén, 60 napon belüli fizetés esetén 72.950 Ft, azonban a 60 napon túli fizetés esetén aktuális emelt pótdíj már 291.770 Ft.

Abban az esetben azonban, amikor tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésünkre, hogy megvásároljuk az úthasználati jogosultságunkat, így elkerülhetjük a tetemes pótdíj kiszabását. Menet közben a legkönnyebben online, az autopalyamatrica.hu oldalon tehetjük ezt meg, ahol néhány adat megadásával, percek alatt pótolhatjuk a hiányzó matricát.



EN DE RO HU SK