Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Tervezzük tudatosan az autópálya matrica vásárlást az egész évre – aranyat érő tippek

Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.

Nyilvánvaló, hogy decemberben és januárban a legidőszerűbb a kalkulációk elvégzésére, az éves matricák vásárlása előtt (megyei térképes tervező és kalkulátor). 2020. január 31. az előző évi matricák tömeges lejárati időpontja, még épp időben vagyunk a számolgatáshoz és hó végén már jó érzéssel hajthatunk fel érvényes új matricánkkal a sztrádákra azzal, hogy körüljártuk a kérdést és a lehető legjobb verziót választottuk.

Mit kell mérlegelnünk, hogy tudjunk dönteni?

Teljes biztonsággal sosem fogjuk tudni előre megtervezni utazásainkat, de álljon itt pár értékes szempont, amire támaszkodunk. A mesterhármas pedig: nagyjából, mely megyéket érintően (hány megye), az év mely időszakában és milyen gyakorisággal fogunk közlekedni. Ha ezekre tudunk közelítően pontos választ, akkor jól dönthetünk matricatípusokat illetően.

Az autopalyamatrica.hu tippjei:

1. Ha maximum 4-5 megyét érintő utakon közlekedünk rendszeresen az év folyamán – akkor az adott megyékre megváltott éves megyei matrica lesz gazdaságos (25.000 Ft). Ha ennél több megyét érintünk, vagy több egyéb alkalmi utazást tervezünk, akkor az országos éves matrica megvásárlása már komolyan szoba jöhet (itt figyelembe kell venni a 2-es javaslatot is)

2. Éves matricát a D1 típusú autóra július után már nemigen érdemes venni. Ennél később valószínű a többhavi matrica típus vagy több megyei matrica együttesen éri meg jobban. Ez az „ökölszabály” a kislétszámú D2 típusú autók csoportjára nem áll. Ott ugyanis az éves matrica relatív olcsósága miatt még szeptemberben is érdemes lehet éves matricát vásárolni.

3. Ha valaki sokat közlekedik az ország fizetős útjain és felmérte, hogy körülbelül 30-35.000 Ft-ot kellene költenie éves szinten pályamatricákra, akkor érdemes tekintetbe venni azt a – pénzben nehezen kifejezhető értékű - kényelmet és biztonságot, amit az éves országos matrica megvásárlása jelent. Januárban egyszer kell megvenni és egész évben nem kell gondolni matricára; arra, hogy mikor melyik takarékos kerülőutat válasszuk, vagy hogy időben megvettük-e, vagy egyáltalán beszereztük-e már a matricát. 

4. D2 gépjármű kategóriás autósok figyelmébe ajánljuk: D2 kategóriában minden matrica változat a D1 kategóriaárak duplájába kerül, kivéve az éves országos matrica, mely megegyezik a D1 éves matrica árával, érdemesebb lehet tehát ebben a kategóriában az éves matricát beszerezni.

Amivel többet tud a térképes kalkulátor, mintha magunk számolnánk:

 

Az összes fizetős és nem fizetős utat figyelembe veszi naprakészen és útvonaltervet készít
Meghatározza az útvonal által érintett megyéket, figyelembe véve a kedvezményeket
Térképen mutatja az útvonaltervet és megyéket – ez nagyon megkönnyíti az áttekintést
Több útvonalhoz tartozó megyéket összegzi
Kiszámolja a megyei matricák költségét és összehasonlítja az éves matrica díjával az adott autótípusra

EN DE RO HU SK