Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Sebességkorlátozások autópályán Magyarországon és Európában

 

Ha idehaza vagy a környező országokban négykeréken utazunk, a sztrádákon érvényes sebességkorlátozás betartása, illetve az érvényes autópálya matrica megváltása elsődleges fontosságot élvez. Ezen felül azonban minden országnak megvannak a saját szabályai, melyekre ügyelni kell – főleg a nagyobb forgalommal járó nyári turistaszezonban. Cikkünkben a legfontosabb tényezőket, tudnivalókat gyűjtöttük össze, hogy a családi pihenés stressz nélkül indulhasson. 

Magyarországi autópálya sebességkorlátozások

Hazánkban az általános sebességkorlátozás terén nincs változás: az autópályákon maximum 130 km/h-val közlekedhetünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a megengedett határ csak jó időjárási és útviszonyok esetén érvényes. Rossz idő vagy rossz látási viszonyok esetén a járművezetők kötelesek a biztonságos sebességre lassítani. Ezen kívül az autópálya bizonyos részein speciális sebességkorlátozások vannak érvényben, beleértve:

  • 80-90 km/h alagutakban,
  • 100 km/h az autópályák közlekedési táblával jelzett, városokba vezető szakaszain, 
  • 110 km/h az autóutakon, illetve
  • ezektől eltérő sebesség a közlekedési táblával jelzett, átmenetileg vagy tartósan korlátozott szakaszokon.

Csak lassan! 

Ne felejtsük azt sem, hogy Magyarországon szigorú büntetés jár a sebesség túllépéséért – az Országos Rendőrfőkapitányság épp az elmúlt napokban szigorított a gyorshajtási méréseken. Ez azt jelenti, hogy nem árt a fokozott odafigyelés, mindenképpen tartsuk be a sebességkorlátozásokat, hiszen a szigorítások miatt akár +1km/óra is büntetést vonhat maga után, ha megállít a rendőrség. A bírság néhány tízezer forinttól súlyos százezrekig terjedhet, attól függően, hogy mennyivel haladtuk meg a határértéket. A nagyobb sebességhatár-átlépéseknél közigazgatási bírság kiszabására kerül sor az objektív felelősség elve alapján, mely minimum 30, maximum 300 ezer forintos büntetést von maga után.

Bírságra az érvényes autópálya matricával nem rendelkező autósok is számíthatnak. Bár a pótdíj megfizetése alól felment az éves úthasználati jogosultság utólagos megvásárlása, illetve a felhajtástól számított 60 perces türelmi idő, nem érdemes kockáztatni. A D1 és D2 díjkategória alap pótdíja 18 750 Ft, míg a 60 napon túl fizetett emelt pótdíj már 74 970 Ft-ra rúg.

Egyéb európai országok

A nyaralást tervezve vegyük számításba, hogy az autópályák sebességkorlátozására vonatkozó szabályok az EU-ban nagyon eltérőek. Egyes országokban, például Németországban, nincs általános korlátozás az autópályákon, bár a járművezetőknek továbbra is biztonságos sebességgel kell közlekedniük. Más országokban, például Franciaországban és Spanyolországban, jó időjárási körülmények között 130 km/h a megengedett legmagasabb sebesség. 

Számítsunk arra, hogy – a hazai gyakorlathoz hasonlóan – bizonyos helyeken alacsonyabb sebességkorlátozások vannak érvényben, például alagutakban vagy városközpontok közelében. Ezen kívül egyes országokban változó sebességkorlátozások vannak érvényben, amelyek a forgalmi viszonyoktól vagy az időjárástól függően változhatnak. 

Íme, egy gyors áttekintés az autópálya sebességkorlátozásokról, a teljesség igénye nélkül:

  • Ausztria: 130 km/h jó időjárási körülmények között,
  • Horvátország: 130 km/h jó időjárási körülmények között,
  • Olaszország: 130 km/h jó időjárási körülmények között,
  • Hollandia: 100 km/h jó időjárási körülmények között
  • Svájc: 120 km/h jó időjárási körülmények között,
  • Egyesült Királyság: 70 mph (113 km/h) autópályákon.

Tippek a biztonságos és szabályos vezetéshez az európai autópályákon

Akár a horvát vagy szlovén tengerpartra, akár a vén kontinens távoli sarkába utazunk nyaralni, a következő tanácsokat érdemes megfogadni, hogy a sztrádákon való közlekedés probléma- és stresszmentes lehessen. Indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a sebességkorlátozásokról azokban az országokban, amelyeken átvezet utunk. Ügyeljünk a közlekedési táblákon és elektronikus kijelzőkön szereplő, aktuálisan engedélyezett sebességre, hiszen az egyes szakaszokon eltérhet a maximálistól. 

Tartsuk be a közlekedési szabályokat, és vezessünk felelősségteljesen. Kizárólag kipihent állapotban üljünk volán mögé, és néhány óránként szakítsuk meg a vezetést. Az autópályákon való közlekedés fárasztó lehet, különösen, ha nagy távolságokat teszünk meg. Rendszeres, rövid pihenőkkel azonban jelentős időveszteség nélkül is biztonságosan célba érhetünk. 

Készüljünk fel az autópálya díjakra amikor csak tehetjük, az útdíjhasználati jogosultságot váltsuk meg előre online. Ha az országba való belépéskor vagy a kapunál tervezünk vásárolni, győződjünk meg arról, hogy a megfelelő pénznem kéznél van, a lehetséges fizetési módok közül legalább az egyikkel tudunk élni. EN DE RO HU SK

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További információ