Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Sebességkorlátozások autópályán Magyarországon és Európában

Ha idehaza vagy a környező országokban négykeréken utazunk, a sztrádákon érvényes sebességkorlátozás betartása, illetve az érvényes autópálya-matrica megváltása elsődleges fontosságot élvez. Ezen felül azonban minden országnak megvannak a saját szabályai, melyekre ügyelni kell – főleg a nagyobb forgalommal járó nyári turistaszezonban. Cikkünkben a legfontosabb tényezőket, tudnivalókat gyűjtöttük össze, hogy a családi pihenés stressz nélkül indulhasson. 

 

Magyarországi autópálya sebességkorlátozások

Hazánkban az általános sebességkorlátozás terén nincs változás: az autópályákon maximum 130 km/h-val közlekedhetünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a megengedett határ csak jó időjárási és útviszonyok esetén érvényes. Rossz idő vagy rossz látási viszonyok esetén a járművezetők kötelesek a biztonságos sebességre lassítani. Ezen kívül az autópálya bizonyos részein speciális sebességkorlátozások vannak érvényben, beleértve:

  • 80-90 km/h alagutakban,
  • 100 km/h az autópályák közlekedési táblával jelzett, városokba vezető szakaszain, 
  • 110 km/h az autóutakon, illetve
  • ezektől eltérő sebesség a közlekedési táblával jelzett, átmenetileg vagy tartósan korlátozott szakaszokon.

 

Csak lassan! 

Ne felejtsük azt sem, hogy Magyarországon szigorú büntetés jár a sebesség túllépéséért – az Országos Rendőrfőkapitányság épp az elmúlt napokban szigorított a gyorshajtási méréseken. Ez azt jelenti, hogy nem árt a fokozott odafigyelés, mindenképpen tartsuk be a sebességkorlátozásokat, hiszen a szigorítások miatt akár +1km/óra is büntetést vonhat maga után, ha megállít a rendőrség. A bírság néhány tízezer forinttól súlyos százezrekig terjedhet, attól függően, hogy mennyivel haladtuk meg a határértéket. A nagyobb sebességhatár-átlépéseknél közigazgatási bírság kiszabására kerül sor az objektív felelősség elve alapján, mely minimum 30, maximum 300 ezer forintos büntetést von maga után.

Bírságra az érvényes autópálya-matricával nem rendelkező autósok is számíthatnak. Bár a pótdíj megfizetése alól felment az éves úthasználati jogosultság utólagos megvásárlása, illetve a felhajtástól számított 60 perces türelmi idő, nem érdemes kockáztatni. A D1 és D2 díjkategória alap pótdíja 18 750 Ft, míg a 60 napon túl fizetett emelt pótdíj már 74 970 Ft-ra rúg.

 

Egyéb európai országok

A nyaralást tervezve vegyük számításba, hogy az autópályák sebességkorlátozására vonatkozó szabályok az EU-ban nagyon eltérőek. Egyes országokban, például Németországban, nincs általános korlátozás az autópályákon, bár a járművezetőknek továbbra is biztonságos sebességgel kell közlekedniük. Más országokban, például Franciaországban és Spanyolországban, jó időjárási körülmények között 130 km/h a megengedett legmagasabb sebesség. 

Számítsunk arra, hogy – a hazai gyakorlathoz hasonlóan – bizonyos helyeken alacsonyabb sebességkorlátozások vannak érvényben, például alagutakban vagy városközpontok közelében. Ezen kívül egyes országokban változó sebességkorlátozások vannak érvényben, amelyek a forgalmi viszonyoktól vagy az időjárástól függően változhatnak. 

Íme, egy gyors áttekintés az autópálya sebességkorlátozásokról, a teljesség igénye nélkül:

  • Ausztria: 130 km/h jó időjárási körülmények között,
  • Horvátország: 130 km/h jó időjárási körülmények között,
  • Olaszország: 130 km/h jó időjárási körülmények között,
  • Hollandia: 100 km/h jó időjárási körülmények között
  • Svájc: 120 km/h jó időjárási körülmények között,
  • Egyesült Királyság: 70 mph (113 km/h) autópályákon.

 

Tippek a biztonságos és szabályos vezetéshez az európai autópályákon

Akár a horvát vagy szlovén tengerpartra, akár a vén kontinens távoli sarkába utazunk nyaralni, a következő tanácsokat érdemes megfogadni, hogy a sztrádákon való közlekedés probléma- és stresszmentes lehessen. Indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a sebességkorlátozásokról azokban az országokban, amelyeken átvezet utunk. Ügyeljünk a közlekedési táblákon és elektronikus kijelzőkön szereplő, aktuálisan engedélyezett sebességre, hiszen az egyes szakaszokon eltérhet a maximálistól. 

Tartsuk be a közlekedési szabályokat, és vezessünk felelősségteljesen. Kizárólag kipihent állapotban üljünk volán mögé, és néhány óránként szakítsuk meg a vezetést. Az autópályákon való közlekedés fárasztó lehet, különösen, ha nagy távolságokat teszünk meg. Rendszeres, rövid pihenőkkel azonban jelentős időveszteség nélkül is biztonságosan célba érhetünk. 

Készüljünk fel az autópálya díjakra – amikor csak tehetjük, az útdíjhasználati jogosultságot váltsuk meg előre online. Ha az országba való belépéskor vagy a kapunál tervezünk vásárolni, győződjünk meg arról, hogy a megfelelő pénznem kéznél van, a lehetséges fizetési módok közül legalább az egyikkel tudunk élni. 



EN DE RO HU SK