Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Öt kérdés, öt válasz a bolgár autópálya rendszerről

A mesés hegyek és a lélegzetelállító tengerpart egyre népszerűbb úti céllá emelik Bulgáriát. Ha idén Keletre vesszük az irányt négykeréken, fontos, hogy tisztában legyünk a helyi autópályamatrica árakkal és kategóriákkal. Jöjjenek a legfontosabb tudnivalók!

Egy kellemes bolgár családi nyaralás fantasztikus élmény lehet, hiszen a Románián vagy Szerbián keresztül autóval elérhető ország számtalan természeti kinccsel, remek konyhával, színes kultúrával, valamint lehengerlő strandokkal, égbeszökő szirtekkel hívogat. Legkényelmesebben és leggyorsabban autópályán utazhatjuk be a hatalmas területet − ehhez azonban tudnunk kell, a jó haladást és legmagasabb minőségű utakat garantáló szakaszokat mikor, milyen feltételekkel vehetjük igénybe. Bulgária autópályamatrica fronton ugyanis sok lehetőséget kínál. Következzen az öt legfontosabb kérdés és válasz, amit az autósoknak feltétlenül szükséges elolvasniuk indulás előtt!

Díjkötelesek a bolgár autópályák?

Személygépkocsik és a 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú járművek számára igen, míg a motorkerékpárosok térítésmentesen használhatják az összes szakaszt. A négykeréken utazóknak az országban jogosultság váltása szükséges az autópályákhoz, továbbá a legtöbb autóúthoz is. A személygépkocsik autópályamatricát vásárolhatnak, míg a teherautók és buszok útdíjat fizetnek.  
Bulgária autópályamatrica választékában, érvényesség tekintetében a következő lehetőségek szerepelnek: 

•    éves, 
•    negyedéves, 
•    havi, 
•    heti, 
•    továbbá hétvégi matrica is kapható, mely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes.

Tartsuk azonban észben, hogy az útdíj mellett bizonyos hidakon (a Dunán) való átkelésért is díjat kell fizetni, ezért mindig legyen nálunk aprópénz.

Mennyibe kerülnek, és hol válthatók a bolgár autópályamatricák?

Személygépkocsival 2022-ben a következő árakkal számolhatunk. 

érvényesség

személyautó

motorkerékpár

éves

97 leva

0 leva

negyedéves

54 leva

0 leva

havi

30 leva

0 leva

heti

15 leva

0 leva

hétvégi

10 leva

0 leva

 

A 3,5 tonna megengedett össztömeget meg nem haladó járművek, ha pótkocsit húznak, arra további, ugyanabba a kategóriába tartozó matrica váltására kötelesek.
Matricát online a BGTOLL honlapján, illetve letölthető alkalmazásán vásárolhatunk. Személyesen pedig az önkiszolgáló termináloknál, kiskereskedelmi üzletekben, a Közúti Infrastruktúra Ügynökség irodáiban és értékesítési pontjain.


Mennyivel hajthatunk a bolgár utakon?

Ahogy autópályamatrica fronton, úgy sebességkorlátozásban is hazánktól némileg eltérő szabályokkal számolhatunk. Személyautóval lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autóúton 120, míg autópályán 140 km/h a megengedett legmagasabb sebesség. A gyorshajtókat büntetik, ezért feltétlenül kerüljük a gyorshajtást!
 

Figyelem! Oldalunkon nem árusítunk Bolgár autópálya-matricát!

 



EN DE RO HU SK