Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Németországi autópálya-matrica rendszer 2021-ben

A tavalyi évben olvashattunk azzal kapcsolatban híreket, hogy változás várható a német autópálya díjrendszerében. Végül a változás a személyautókat nem érinti, azoknak továbbra is ingyenes az autópálya használat.

 

Földgázzal üzemelő tehergépkocsik

A földgázzal üzemelő tehergépkocsikat nem terheli útdíjfizetési kötelezettség 2023.12.31-ig, vagyis azokat, amelyek teljesen vagy inkább földgázüzemű tehergépkocsik. Idetartoznak a CNG (földgáz), NG (sűrített földgáz) vagy LNG (folyékony földgáz) meghajtású tehergépkocsik.

 

Díjköteles és a nem díjköteles gépjárművek

A német autópálya-matrica rendszerben a 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárművek nem díjkötelesek, vagyis ingyenesen használhatják a díjköteles utakat, azaz nem kell megváltaniuk a német autópálya-matricát.

A magyar rendszerhez képest viszont nem csak a szállítható utasok számát kell tehát figyelni a német autópálya-matrica esetleges vásárlásakor, hanem sokkal inkább az össztömegre kell koncentrálni. A magyar D1, D2, U (legfeljebb 3,5 tonnáig) és bizonyos B2 díjkategóriába tartozó buszok (amik maximum 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok) számára díjmentes az úthasználat a német autópályákon.
 

7,5 tonna felett

7,5 tonnát meghaladó megengedett teljes súllyal rendelkező valamennyi jármű és járműkombináció díjköteles

A járműkészülék tartósan alapvetően azt a megengedett teljes súlyt tárolja, amelyet a jármű üzembentartója a jármű regisztrációjakor megadott. Amennyiben pótkocsi hozzácsatolása vagy leválasztása miatt a megengedett teljes súly módosul, úgy útnak indulás előtt a járműkészüléken módosítani kell a megengedett teljes súlyt.

 

Alagutak

Németországban egyes alagutak fizetősek lehetnek a gépkocsik, motorkerékpárok számára is. Tervezze meg németországi útját útdíjkalkulátorral, így előre megtervezheti az utazással járó, várható költségeket!

Forrás: https://www.toll-collect.de/hu/



EN DE RO HU SK