Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Minden, amit a havi autópálya matricáról tudni érdemes

A tavalyi év népszerű úthasználati jogosultsági típusa idén, az eddigi vásárlási adatok alapján, némileg ugyan háttérbe szorul, azonban továbbra is pofonegyszerű, kényelmes megoldást kínál, ha rövid időn belül többször kell az ország különböző pontjait személygépjárművel megközelítenünk. Indokolt tehát felfrissíteni tudásunkat, mit nyújt ez a konstrukció.

A tavalyi autópálya-matrica áraknál számos autósnak a 30 napig használható, érvényességi ideje alatt Magyarország valamennyi útdíjköteles szakaszán korlátlan közlekedést biztosító havi matricák jelentették a leggazdaságosabb megoldást. Ez azonban 2023-ban jelentősen megváltozott: míg az éves országos és éves megyei jogosultságok ára csak alig 5%-kal emelkedett, addig a rövid távú alternatívák, vagyis a heti (10 napos) és a havi konstrukciók ára az egyes díjkategóriákban 21-72%-kal drágult. Ezzel együtt, a havi autópálya-matrica nem halott, sőt! Több esetben a mai napig a leggazdaságosabb választást jelenti. Nézzük meg, mit kell tudni erről a típusról! 

 

 

A lényeg dióhéjban

A havi autópálya-matrica – a heti (10 napos) megoldáshoz hasonlóan – hazánk összes fizetős útszakaszára érvényes, a vásárló által megjelölt kezdő naptól kezdődően a következő hónapban számát tekintve a vele megegyező nap 24 óráig. Ha ez a nap a lejárat hónapjában nincs (tehát 31-ére esik), akkor a matrica a hónap utolsó napjának 24. órájának végén jár le. 

Az ára a személygépkocsik és utánfutók D1-es és U kategóriáiban 8 900 Ft, a motorkerékpárosok D1M kategóriájában 4 450 Ft, a D2 díjkategóriában 12 600 Ft, illetve a buszok számára fenntartott B2 kategóriában 25 150 Ft.

 

A havi matrica előnyei

Elsőként a tervezhetőséget kell kiemelnünk. Olyan esetekben, amikor látjuk, rövid időn belül gyakran kell volán mögé ülnünk, és több megyén át autóznunk, a havi autópálya-matrica remek megoldás. Nézzük például a D1-es díjkategóriát. Ha megyén belül cirkálunk, kétségtelen, hogy az 5 720 forintba kerülő megyei konstrukciót kell választanunk, hiszen az – földrajzi határain belül – 2024. január 31-éig korlátlanul érvényes. Csakhogy, ha három, négy, netán még több megyét kell maximum 30 napig rendszeresen átszelnünk, a megyei alternatívák már jóval nagyobb befektetést jelentenek, mint az országos szabadságot nyújtó havi autópálya-matrica. 

Mivel valamennyi útdíjköteles szakaszra érvényes, a havi matrica kényelmet, gondatlanságot is nyújt: nem muszáj folyamatosan a térképeket néznünk, a megyehatárok utáni első lehajtókat figyelni. Semmi probléma, ha véletlenül elmulasztjuk a lehajtást: nem kell pótdíj kiszabásától tartanunk, hiszen nincsenek területi korlátaink.

A megyei autópálya-matrica online is beszerezhető. Ez többek között gyors ügyintézést, kényelmes vásárlást garantál: a hét bármelyik napján, a nap bármelyik órájában, pillanatok alatt elintézhetjük. Ráadásul a havi e-matrica sokkal kisebb eséllyel veszik el, mint a hőpapírra nyomtatott, klasszikus változat. A váráslás visszaigazolása ugyanis az általunk megadott email címre érkezik, így esetleges ellenőrzés alkalmával egyetlen kereséssel megtalálható – arról nem is beszélve, hogy az e-matrica mindig olvasható marad, hiszen a digitális levél nem tud kifakulni. 

 

Tervezést igényel

2023-ban az jár jól havi matricával, aki átlátja, biztosan tudja éves terveit. Ha ugyanis csak egy, maximum két hónap az, amikor országszerte autóznia kell, akkor nincs jobb megoldás. Ellenkező esetben azonban megfontolandó az országos megyei, vagy akár az éves országos alternatíva is. 

 



EN DE RO HU SK