Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Megyehatárok – eddig érvényesek a megyei matricák

Ha meg tudjuk tervezni előre az utazásainkat az autópályán, akkor könnyen kiszámolható, hogy melyik matrica típust éri meg leginkább megvásárolni. Ugyanakkor az év közepén már az éves matrica nem túl jó befektetés, de a több hónapra megvásárolható havi autópálya-matrica és a megyei matrica árát még érdemes összehasonlítani.

Egy járműre több megyei matrica is megvásárolható, melynek ára megyénként a D1 és U díjkategóriában 5 200 Ft, D2 kategóriában 10 390 Ft, míg B2 kategóriában 5 200 Ft. Időbeli érvényességét tekintve bármikor is vásároljunk meg most 2021-ben, egységesen 2022. január 31. éjfélig érvényesek.

Földrajzi érvényesség, megyehatárok

A 10 napos, a havi és az éves matricák időalapúak, és az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, beleértve az új díjköteles szakaszokat is. A megyei matricák ezzel szemben területre, azaz egy-egy megyére korlátozottak.

Fontos, hogy a megyei matrica hatálya az adott megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

Tehát így függ össze a megyei matrica az autópálya használattal és a megyehatárokkal. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet tartalmazza.

Új fizetős utak 2021-ben

Az ITM tájékoztatása szerint, 2021-től az alábbi utak váltak fizetőssé az adott megyében:
Heves megye: M25 (M3-Eger összeköttetés), 
Győr-Moson-Sopron megye: M85 folytatása Sopron gyorsforgalmi bekötése, 
Pest megye: M4 Pest megyei összeköttetése az M0-ás körgyűrűtől Abonyig, 
Hajdú-Bihar megye: M4 Berettyóújfalutól a román határig tartó szakasza, 
Somogy megye: M76 első közel hat kilométere az M7-től Balatonszentgyörgyig.

A megyei autópálya-matricával egy adott megye (azaz, amelyikre megvásároltuk) összes díjköteles útvonalait igénybe vehetjük, vagyis használhatjuk az érvényességi idő lejáratáig.

Megyei autópálya-matrica tervező és kalkulátor

A weboldalunkon található Megyei matrica menüpontban egy térképes tervező és kalkulátor segítségével ügyfeleink megnézhetik a gyakori útvonalak megadásával, hogy milyen matricát javaslunk nekik megvásárolni, amely a tervező által ajánlott útvonal követése esetén lesz elegendő és megfelelő.

Ez az ingyenesen használható kalkulátor segíthet optimalizálni a költségeket. Jó tudni, hogy természetesen az új, díjköteles utakat is figyelembe veszi az útvonaltervezéskor.



EN DE RO HU SK