Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Kamionstop időszakok 2021. decemberben és 2022. januárban

Az év vége felé közeledve érdemes áttekinteni a az ünnepi időszak miatt a kamionstop időszakait, valamint képbe kerülni a jövő év első hónapjának időpontjaival.

Az ünnepek előtti vásárlási, szállítmányozási hajrá csúcsokat döntöget, a városok útjain már most nagy dugók tudnak kialakulni, és az autópályán is be-beáll a forgalom, főleg, ha az időjárás is változik, például leesik a hó. 

A kamionstop hatálya

A kamionstop Magyarországon és az Európai Unió tagországaiban is ismert közlekedési szabályozás, a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozó hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás. Ennek rendjét külön jogszabályban rögzítették.

Az érintett járművek körét így határozzák meg: a rendelet érvényes “minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja”.

A kamionstop általános érvényű, azaz az összes hazai útvonalra vonatkozik, így az autópályákra is, amelyeken érvényes autópálya-matrica birtokában közlekedhetnek a gépjárművek..

A kamionstop időszakok

A kamionstop időszaka elsősorban a hétvégékre és munkaszüneti napokra vonatkozik. Alapeseteben minden szombat 22:00 órától vasárnap 22:00 óráig érvényes, a munkaszüneti napok esetében az azt megelőzőnap 22:00 órájáról indul, és a munkaszüneti nap 22:00 órájáig tart. A nyári időszakra hosszabb kamionstop van érvényben.

2021. december

December 4., szombat 22:00 - december 5., vasárnap 22:00

December 11., szombat 22:00 - december 12., vasárnap 22:00

December 18., szombat 22:00 - december 19., vasárnap 22:00

December 25., szombat 8:00 – december 26., vasárnap 22:00


2022. január

Január 1., szombat 8:00 – január 2., vasárnap 22:00


Rendkívüli kamionstop

Vészhelyzetekben, rendkívüli körülmények esetén elrendelhetnek további kamionstop időszakokateseti jelleggel, de akár fel is oldhatnak. Ez azt jelenti, hogy érdemes folyamatosan követni a kamionstoppal kapcsolatos híreket, mert különleges helyzetekben változhatnak a szabályok.

 

Forrás: https://www.utinform.hu/static/kamionstop



EN DE RO HU SK