Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Ezt kell tudni az M9 autópályáról

Már legalább 10 éve arról szóltak a hírek, hogy újabb autópálya épülhet, az M9, amit a "vidék körútjának" is neveztek. Lássuk hol tart az építés, fejlesztés, illetve milyen díjfizetés van érvényben.

Az M9 autópálya története

Az M9-es autóutat gyűrű irányú úthálózati elemnek tervezték, amelynek célja az is, hogy tehermentesítse a Budapest nehéz közlekedést, másrészt élénkítheti a térség gazdaságát is.

Mivel még az M9 autópálya bőven épülőben van, ezért a keleti-nyugati régióban lévő fizetős utakat megyei autópálya matrica megvásárlása után tudjuk használni gépjárművel. Az M9 a Dunántúl gyorsforgalmi útja az országhatárral párhuzamosan fog haladni.

Az M9 autópálya nyomvonala

Az M9 autópálya tervezett útvonala a vidék nagyvárosait fogja összekötni: Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Pécs, Kaposvár, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Körmend, Szombathely, Kőszeg. A legújabb tervek szerint a nyomvonal részét képezi Vasvár, Nagycenk, Püspökmolnári, Inke, Dombóvár, Szekszárd, Szatymaz is. 

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy mint Pécs esetében is történt, elképzelhető, hogy lesznek még változások a tervezett nyomvonal kialakításában. Lehet, hogy egyes szakaszokat főutakká fognak minősíteni.

Az már látható mindenesetre, hogy a város vezetők szoros együttműködésére is szükség van ahhoz, hogy minél hamarabb elkészülhessenek az egyes városokat összekötő útszakaszok. Az autópálya tervezett hossza kb. 300 km.

Az elkészült szakaszok

Ebből eddig nagyjából egy majdnem 21 km-es szakasz készült el. Ez a szakasz a 6. számú főutat köti össze az 51-es főúttal. Illetve az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza. Ezeket a szakaszokat díjmentesen használhatják az autósok.

A további szakaszok leginkább még tervezési-építési fázisban vannak.



EN DE RO HU SK