Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

E-matrica vagy hagyományos matrica vásárlás: melyiket válasszuk?

Sokan talán még ódzkodnak attól, hogy elektronikusan vegyék meg az autópálya matricájukat. Az e-matrica vásárlásának azonban több előnye is van fizikai társával szemben.

 

A hagyományos matrica

A hagyományos, fizikai, azaz kétkezünkkel megfogható matrica alatt már Magyarországon sem az autó szélvédőjére felragasztós matricát értjük. Biztosan többen is emlékeznek rá, hogy miután leszedtük a fóliáról a matricát, először a ruhánkra kellett tapasztani, és utána feltenni a szélvédőre, hogy később le tudjuk onnan venni, és ne kelljen kapargatni vagy ilyen-olyan technikákkal eltávolítani. 

Fizikai matrica alatt a benzinkutakon megvásárolható autópálya matricát értjük, ami egy hőpapírra nyomtatott matrica, amit meg kell őriznünk. Ezzel el is érkeztünk a hagyományos, papír alapú matrica legnagyobb hátrányához, ami az, hogy meg kell őriznünk, mert ha ellenőrzés miatt kérik (akár visszamenőlegesen is), be kell tudnunk mutatni. Egy hőpapír esetén pedig az történik, hogy időve lekopik róla a festék.

Ha véletlenül úgy hajtanánk fel egy díjköteles útszakaszra, hogy nincs érvényes matricánk, akkor azt csak a legközelebbi benzinkúton tudjuk megvásárolni, ha csak és kizárólag a hagyományos matricát szeretjük. Ez olykor akár 50 km-be is beletelhet, míg az e-matrica esetében ezt azonnal megtehetjük. Minden esetben törekedjünk arra, hogy a felhajtástól számított 60 percen belül legyen érvényes autópálya matrica az adott rendszámú gépjárműre, ezzel elkerülve, hogy megbüntessenek.

 

Az e-matrica előnyei

Az e-matricát többféle, a számunkra legkényelmesebb és praktikusabb módon is megvásárolhatjuk. Ha készpénz nincs is nálunk, a mobiltelefonunk viszont szinte mindig velünk van, az autópálya matrica pedig mobilweben, mobilalkalmazásban és SMS küldésével is megvásárolható.

Autópálya matricát online, weboldalon keresztül is vásárolhatunk: pár kattintással kiválasztjuk a számunkra megfelelő matrica típusát, valamint meg kell adni az autó rendszámát és az érvényességi idő kezdetét. Az online vásárlás végeztével e-mailben kapjuk meg az e-matricát és a fizetés visszaigazolását. Ezeket mind őrizzük meg az online postafiókunkban. Sokkal kényelmesebb online tárolni ezeket, mint az autó kesztyűtartójában vagy egy erre rendszeresített mappában csak halmozni az iratokat, blokkokat, papírokat.

Az online vásárlás további előnye az elérhető ügyfélszolgálat, az e-matricát tartalmazó visszaigazolás egyszerű újraküldése, ezen kívül a vásárlással, matricákkal kapcsolatos kérdéseinkre is választ kaphatunk.

Az e-matrica vásárlása könnyű, gyors és praktikus megoldás. Ma már felesleges a fizikai matricákkal bajlódni. Mindenkinek javasoljuk, hogy bátran térjen át a biztonságos online autópálya matrica vásárlásra!



EN DE RO HU SK