Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Az éves autópálya matricák érvényességének ellenőrzése

Az éves autópálya matricák érvényességének ellenőrzése

Számtalan helyzetben előfordulhat, hogy meg kell bizonyosodnunk, megváltott útdíjhasználatunk pontosan meddig, esetleg melyik megyékre érvényes. Az autopalyamatrica.hu oldalon szerencsére könnyedén, mindössze néhány kattintással ellenőrizhetjük az adatokat.

A digitális világ lehetőségeit kihasználva a legtöbb ügyintézést megkönnyíthetjük magunk számára nincs ez máshogy az autópálya matricákkal sem. Már a vásárláskor jelentős különbségekkel szembesülhetünk: míg a papíralapú szelvények idővel elveszhetnek, és pótlásuk olykor nehézkes lehet, addig az interneten vásárolt változatok email fiókunkban mindig rendelkezésre állnak, bármikor újra kikérhetőek.

Az autopalya.hu oldal szolgáltatásai érvényesség ellenőrzésekor is könnyű, kényelmes ügyintézést tesznek lehetővé. Az országos éves, valamint az éves megyei matricák érvényessége online pár perc alatt, díjmentesen lekérdezhető néhány egyszerű lépésben.

 

Az érvényesség ellenőrzése lépésről lépésre


Látogassunk el az autopalyamatrica.hu oldalra, majd az érvénesség lekérdezés menüpontban adjuk meg a szóban forgó jármű rendszámát, válasszuk ki felségjelét (vagyis a rendszámot kibocsátó ország azonosítóját). Adjuk meg email címünket, melyre az adatokat kérjük, végül pipáljuk ki az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi nyilatkozat elfogadását jelző rubrikát!

A szolgáltatást D1, D1m, D2, B2 és U díjkategóriában egyaránt igénybe vehetjük. Érdemes kiemelni azt is, hogy az autopalyamatrica.hu által küldött válasz kizárólag matricánk típusát és érvényességi időpontját fogja tartalmazni, adatainak más célokra nem használják fel.

 

Meddig és hol érvényesek az éves autópálya matricák?


Éves érvényességű matricából két típust vásárolhatunk Magyarországon: egy-egy megyére, valamint az egész országra kiterjedő, úgynevezett éves verziót. Ezek időben érvényessége azonos, azonban területileg eltérő határokkal rendelkeznek. Mindkét típus elérhető az összes, vagyis a D1, D1m, D2, B2 és U díjkategóriában.

Érvényességi idő tekintetében a megyei, illetve az éves matrica a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjáig, egészen pontosan éjfélig étvényes. Kivételt ez alól egyedül a decemberi elővásárlás jelent, ahol az úthasználati jogosultság a következő év január 01-től lép csak érvénybe.

Földrajzilag azonban a megyei autópálya matrica hatálya az adott megye fizetős díjszakaszaira, továbbá a határos megyék irányába eső első csomópontig terjed, míg az éves matrica Magyarország valamennyi útdíjköteles szakaszain érvényes.

 

Az éves autópálya matricák ára
 

2022-ben, az inflációt követő emelkedést követően az alábbiak szerint alakulnak a bruttó árak.

Díjkategória

Országos, éves

Megyei, éves

D1M

46 850 Ft

5 450 Ft

D1

46 850 Ft

5 450 Ft

D2

46 850 Ft

10 900 Ft

B2

217 950 Ft

21 800 Ft

U

46 850 Ft

5 450 Ft

 

Matricavásárlásnál fizetési módtól függően tranzakciós díjat számítanak fel, mely a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik.



EN DE RO HU SK