Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Amit sokan nem tudnak az autópályamatricákról – leggyakoribb félreértések

Jóformán nem ismert, hogy az online pályamatrica vásárlás előnye a benzinkutas vásárlással szemben - a megszokott gyors és kényelmes fizetésen túl - a felkészült ügyfélszolgálat ami a vásárlás mögött áll. Benzinkútnál utólag nem tudunk sem kérdezni, sem reklamálni, pedig igen gyakori ügyféligény a bizonylat-ismétlés, érvényesség lekérdezés, lejárati értesítés, matrica átírás.

A hibásan vásárolt matricáknál leggyakrabban a járműkategória besorolását rontják el, ezen belül is a D1 -D2 kategóriákat hajlamosak keverni az autósok. Főszabály, hogy a forgalmi engedélyben szereplő J, F.1 és S.1. mezők adatai határozzák meg a matrica-kategóriát. 

Még mindig többen nem tudják, hogy ha véletlenül felhajtanak a pályára érvényes matrica nélkül, akkor 60 perc áll rendelkezésre pótolni a matrica beszerzését büntetés nélkül. Ilyenkor nagyon jól jön a telefonon egy mobil alkalmazás, amin keresztül azonnal megvásárolható a matrica.

Az úthasználat jogszerűségét az elektronikus értékesítési bizonylat, illetve az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus (SMS, online, mobil applikáció) megfizetésekor az elektronikus nyugtázó értesítés (email) szolgál igazolásként. Mindig szükséges megvárni az e-mailben érkező visszaigazolást, ezt követően nyugodtan felhajthatunk a pályára.

Másik kérdéskör a tervezés – melyik matricatípus éri meg leginkább? Ezt nem érdemes fejben kiszámolni, már számos kalkulátor segít pillanatok alatt az optimális megoldást megadni, Ft-ban megadva az egyes opciók költségét, térképes tervezővel.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NUSZ) weboldalán is felhívja a figyelmet arra, hogy  a díjfizetésre kötelezett útszakaszokon lévő értékesítési helyek nem az aktuális utazáshoz szükséges úthasználati díj megfizetésének célját szolgálják, hanem a későbbi utazásokhoz szükséges vásárlást teszik kényelmesebbé. Ezért ezeken a díjköteles szakaszokon található értékesítő helyeken éppúgy sor kerülhet mobil csoportok általi ellenőrzésére a díjak megfizetésére vonatkozóan, mint máshol.

A matricavásárlókat leggyakrabban foglalkoztató további kérdések és megoldások

  • Van-e érvényes matricám jelen pillanatban - már nem emlékszem mikor és milyen matricát vettem, ezt honnan tudhatom meg?

Ha online módon vásárolt, akkor az autopalymatrica.hu weblapon az érvényesség lekérdezés megtalálja. Ha nem online, másutt vásárolt, pl. benzinkútnál, akkor a NUSZ ügyfélszolgálatán kell megtudni.

  • Vásároltam matricát, honnan tudom, hogy sikeres volt-e a vásárlás?

Ha nem kapott emailt visszaigazolással, akkor hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 1-225-7603 telefonszámon. Sikeres vásárlásnál minden esetben email-t kellett kapnia, ellenőrizze a spam mappáját is!

  • Ha új autót veszek mi történik a régi autómra megvásárolt matricámmal és kell-e vennem újat?

Kérheti a jogosultság érvényesítését a másik, azonos díjkategóriájú gépjárműjére a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfél-szolgálati irodáiban. Az ehhez szükséges dokumentumok:  a vásárláskor kapott nyugtázó értesítés, új jármű forgalmi engedélye, eladást igazoló okirat. Részletesebben itt. Az átírás díja:  1470 Ft.

  • Milyen matricát érdemes vennem, hogy a legkevesebbet kelljen fizetnem, van-e valamilyen korrekt eszköz, ami megmutatja nekem egyértelműen?

Érdemes használni a térképes megyei matricatervezőnket, mely egyben kalkulátor is és azt is megmutatja, hogy adott útvonalon országos vagy megyei matricákat érdemesebb vásárolnunk.

  • A decemberben vásárolt következő évi matricák mikortól érvényesek?

A decembert következő év január 1-től 13 hónapig, a vásárlást követő második év január 31-ig. Például 2019. december 20.-án vásárolt éves matrica 2020. január 1-től 2021. január 31-ig érvényes.

  • Ha véletlen több matricát sikerült vennem, vissza tudom-e váltani az egyiket?

Bizonyos esetekben van erre mód, hívja a www.autopalyamatrica.hu ügyfélszolgálatát.

  • Miért érdemes decemberben megvenni egy következő évi matricát, hiszen ugyanannyiba kerül?

Egyrészt cégeknek még a vásárlás évében elszámolható költségkén a matrica díja, de kényelmi okokból is, hogy a sok év végi, év eleji teendő közt ne felejtődjön el és januárban már nyugodt szívvel hajthassunk fel az autópályára érvényes matricával. Nem mellékesen karácsonyi ajándéknak is nagyon praktikus, sok családtagnak, barátnak segíthetünk ezzel a hasznos meglepetéssel.

EN DE RO HU SK