Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

A 2021-ben megvásárolható autópálya-matrica típusok

Az autópálya-matrica vásárlása közben körültekintőnek és figyelmesnek kell lenni. Egy apró tévedés akár még pótdíjat is vonhat maga után akkor, ha nem a megfelelő matrica típust választottuk ki.

Szeretnénk leszögezni, hogy autópálya-matrica kategória nincsen, autópálya-matrica típusok vannak. Ugyanakkor léteznek olyan fogalmak, hogy járműkategória és díjkategória, amelyek összefüggenek az autópálya-matricákkal. Segítünk tisztába tenni a fogalmakat.

Járműkategória

A gépjárművek mindegyik valamilyen járműkategóriába sorolódik a „A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján”. Az adott gépjármű járműkategóriájára vonatkozó információ a forgalmi engedély „J” mezőjében található.

Díjkategória

Az autópálya-matrica vásárlás során nemcsak az autópálya-matrica típusát kell kiválasztanunk. Ugyanis a megfelelő díjkategórián belül kell e-matrica típust választani.

Egy adott gépjárműre érvényes díjkategória kiválasztásakor figyelembe kell venni az érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 - megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 - szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtáját és műszaki adatait is.

A díjkategóriák az alábbiak lehetnek: D1M, D1, D2, B2, U.

A NÚSZ Zrt. weboldalán is tájékozódhat arról, hogy az egyes gépjárművek a járműkategória, a megengedett legnagyobb össztömeg és a szállítható személyek számát figyelembe véve pontosan melyik díjkategóriába tartoznak.

D1 díjkategória

A motorkerékpár és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik ebbe a díjkategóriába. D1M díjkategória a motorkerékpárok esetében csak heti (10 napos) és havi matrica esetén választható. Éves és megyei matrica esetében a motorkerékpároknál is a D1 díjkategóriát kell választani.

D2 díjkategória

Ebbe a díjkategóriába tartozik a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, - a vezetővel együtt - 8 vagy 9 személy szállítására alkalmas személygépkocsi. Valamint, ha a gépjármű forgalmi engedélyében, a J (Járműkategória) mezőben N1 besorolás szerepel, akkor az adott jármű – a szállítható személyek számától függetlenül – D2 díjkategóriába tartozik. 
Továbbá a 3,5 t feletti személygépjárművek lakóautó, vagy egyéb szállító felépítménnyel minden esetben D2 kategória. 
Illetve valamennyi olyan gépkocsi, amely egyéb díjkategóriába nem tartozik, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. 

B2 díjkategória

Idetartozik az autóbusz, amely a vezetővel együtt 10 vagy annál több személy szállítására alkalmas.

U díjkategória

A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó).

Fontos, hogy az autópálya-matrica vásárlásakor a megfelelő díjkategóriát válasszuk ki, mert ha ezt tévesen adjuk meg, akkor jogosulatlan úthasználatot követünk el. Van lehetőség korrigálni a tévedést a NÚSZ Zrt.-nél, ha megfelelő dokumentumokkal tudjuk igazolni a díjkategória-változtatási kérésünk jogosságát.

Autópálya-matrica típusok

1, azaz egynapos autópálya-matrica Magyarországon nem elérhető.

A D1 díjkategóriában a heti (10 napos) autópálya-matrica 3 640 Ft, a havi 4 960 Ft, az éves 44 660 Ft, míg a megyei matrica (megyénként) 5 200 Ft-ba kerül. A D1M kategória árai a következők: heti matrica 1 530 Ft, havi 2 600 Ft, éves országos 44 660 Ft, megyei matrica 5 200 Ft.

A D2 díjkategóriában a heti autópálya-matrica 7 270 Ft, a havi 9 930 Ft, az éves e-matrica 44 660 Ft, míg a megyei 10 390 Ft

A B2 kategória árai: heti matrica 16 110 Ft, havi matrica 22 830 Ft, éves autópálya-matrica 207 770 Ft, megyei matrica 20 7800 Ft.

Az U díjkategóriában a heti matrica ára 3 640 Ft, a havi matrica 4 970 Ft, az éves matrica 44 660 Ft és a megyei autópálya-matrica 5 200 Ft.EN DE RO HU SK

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További információ