Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Újdonságok és változások a magyar autópályákon 2019-ben

Boldog új évet! 

Azért, hogy gördülékenyen indulhasson az év, összeszedtük az autópályahasználókat érintő leglényegesebb változásokat, valamint több tippet is adunk azoknak, akik terveznek e-matricát vagy e-matricákat vásárolni 2019-ben.

Alább nem csak a 2019-től életbe lépő, hanem minden fontosabb 2018-as változást is összeszedtünk. 

E-matrica vásárlása online 

Amennyiben nem szeretnél utazás előtt a matricavásárlással bajlódni, vásárold meg e-matricádat - pár kattintással, akár regisztráció nélkül - a www.autopalyamatrica.hu weboldalon, vagy az ingyenesen letölthető VoxPay alkalmazáson keresztül!

Töltsd le ingyen most!

📱 AppStore: http://bit.ly/VoxPayiPhone 
📱 GooglePlay: http://bit.ly/VoxPayAndroid

Ha mégis regisztrálsz a www.autopalyamatrica.hu-n, hasznos és díjmentes kiegészítő szolgáltatásokat is kapsz, a VoxPay alkalmazáson keresztül - sok egyéb hasznos funkció mellett - pedig a parkolásokat is tudod rendezni.

Térképes matrica tervező és kalkulátor:

www.megyei-matrica.hu

Az év során várható gyakori utazások alapján optimális megyei matrica összeállítást javaslunk. Az összeállítás megvásárlását egyetlen kattintással elindíthatod.

Cégeknek több autópálya-matrica egyszerre

Több autóval, vagy flottával rendelkező ügyfelek igényeinek megfelelve lehetőséget biztosítunk egyszerre több matrica egyidejű megrendelésére.

A változások:

Új díjköteles utak

Január 1-jétől két új, 2018 folyamán átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Az e-matrica rendszerben a díjköteles úthálózat hossza a korábbi 1356 km-ről közel 1380 km-re nő. 

Az új szakaszok: 

  • M35 autópálya (481. sz. főút - Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz), valamint az 
  • M4 autópálya (Berettyóújfalu - 47. sz. főút, 3,7 km).

Nőtt a 10 napos matricák ára 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete értelmében 2018. október 1-től – a D1M (motorkerékpár) kategória kivételével – valamennyi díjkategóriában változott a 10 napig érvényes "heti" matica ára.

Az árak a következőképp változtak:

  • D1 kategóriában 2975 Ft helyett 3500 Ft
  • D2 kategóriában 5950 Ft helyett 7000 Ft
  • B2 díjkategóriában 13 385 Ft helyett 15 500 Ft
  • U díjkategóriában 2975 Ft helyett 3500 Ft

A többi e-matrica típus továbbra is változatlan áron érhető el. 

Kedvezményes havi motoros e-matrica 

A 2018 év elején módosított díjrendelet 2018. május 1-től érvényes rendelkezése értelmében új termékkel bővült az úthasználati jogosultságok palettája. A motorkerékpárt használók a heti e-matricát eddig is fél áron válthatták meg. Az évközi jogszabályváltozás a motoros szezon kezdetére lehetővé tette a kedvezményes havi jogosultság megvásárlását is. A havi motoros e-matrica ára bruttó 2500 forint. 

Az e-matrica megvásárlását megelőző 60 percben nem lehet pótdíjat kiszabni 

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg. E szabály alkalmazása elkerülhetővé teszi, hogy a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtók pótdíjat kapjanak, továbbá lehetőséget ad arra, hogy az utazási tervet az úthasználó a valós igényekhez igazítsa, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudja megváltani az e-matricát. A rendelkezés értelmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik.

A járműszerelvényekre vonatkozó szabályváltozások

Több ponton módosul a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás az e-matrica rendszerben. Lényeges újdonság, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek. A változások másik része a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértékét és az ennek megfizetésére kötelezhetők körét érinti. Az új szabályozás értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, a vontatmány viszont nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.

A leírtakkal összhangban némileg módosul a díjrendelet azon része, amely a pótdíj és a pótdíjkülönbözet mértékét szabályozza.

A pótdíj mértéke 2019. január 1-től:

Díjkategória

Alap pótdíj
(60 napon belül megfizetve)

Emelt pótdíj
(60 napon túl fizetve)

D1M

7500 Ft

30 000 Ft

D1 / D2

14 875 Ft

59 500 Ft

B2

66 925 Ft

267 700 Ft

A pótdíjkülönbözet mértéke 2019. január 1-től:

Megváltott
díjkategória

Irányadó
díjkategória

Pótdíjkülönbözet
60 napon belül megfizetve)

Pótdíjkülönbözet
(60 napon túl megfizetve)

D1

D2

7500 Ft

30 000 Ft

D2

D2 + U

7500 Ft

30 000 Ft

B2

B2 + U

7500 Ft

30 000 Ft

D1 / D2 / U

B2

52 050 Ft

208 200 Ft

 

ForrásEN DE RO HU SK

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További információ