Autópálya matrica árak, információk

Címkék: autópálya matrica vásárlás, vásárlási információk, matrica vásárlás, megyei matrica, autópályamatrica, matrica online

Autópálya matrica árak 2016

Az éves országos, megyei éves, havi, heti utópálya matrica díjak nem változnak.

A www.autopalyamatrica.hu -n értékesített autópálya matrica árak:

(A tranzakciós kezelési díj, a vásárlással kapcsolatban történő adminisztrációs ügyekért felszámított díj, mely a szolgáltató díja)

Díj kategóriaHeti (10 napos)HaviFél éves (6hó)Éves 
D1  2 975 Ft + 180 Ft  4 780 Ft + 190 Ft   28 680 Ft + 900 Ft

42 980 Ft + 1 480 Ft bankkártyával
42 980 Ft +    980 Ft átutalással

 
D1 megyei        5 000 Ft  +    230 Ft  
D2  5 950 Ft + 220 Ft   9 560 Ft + 330 Ft   42 980 Ft + 1 480 Ft bankkártyával
42 980 Ft +    980 Ft átutalással
 
D2 megyei       10 000 Ft +    330 Ft  
B2 13 385 Ft + 390 Ft 21 975 Ft + 680 Ft   199 975 Ft + 5 950 Ft  
B2 megyei       20 000 Ft + 660 Ft  

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

 

Díjkategória meghatározása

Ellenőrizze a forgalmi engedélyben szereplő adatot a "J" mezőben.

Forgalmi engedélyben 
szereplő kódolás 
a „J” mezőben *

 Meghatározás

                                           Díjkategória

M1

személygépkocsi

D1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)

M1

személygépkocsi

D2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)

N1

tehergépkocsi

D2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)

M2

autóbusz

B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)

M3

autóbusz

B2 (több mint 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)

O1

utánfutó

U (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)

O2

utánfutó

U (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

* A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

A D2 és B2 kategóriába tartozó járművek esetében, amennyiben vontatást végeznek az utánfutóra (pótkocsira) U kategóriás e-matrica megváltása szükséges, a pótkocsi forgalmi rendszámára.

A legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművek D1 díjkategóriáját méret szerint kétfelé osztják. A maximum 5+2 üléses személygépkocsik változatlan áron válthatnak e-matricát. Az ennél több utas szállítására is alkalmas kisbuszokat, lakóautókat és a haszongépjárműveket a D2 díjkategóriába sorolják át.

Ha nem D1 személygépkocsi után kötik, a jövőben az utánfutók úthasználatáért is fizetni kell a díjköteles szakaszokon a kategória U megnevezést kapott.

Az autópálya matrica érvényességi ideje

Heti (10 napos) autópálya matrica

Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Havi autópálya matrica

A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

6 havi (fél éves), matrica (júniustól értékesítjük)

Összevont havi matrica. Ez a matrica valójában 6 db. havi (fél éves), havi matrica együttes megrendelését jelenti. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Megyei matrica

Egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózatára használható. Egy járműre több megyei éves e- matrica is váltható. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Az éves matrica a vásárlás időpontjától biztosít jogos úthasználatot, visszamenőlegesen nem érvényes. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Éves autópálya matrica

Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Az éves matrica a vásárlás időpontjától biztosít jogos úthasználatot, visszamenőlegesen nem érvényes. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Összevont havi matricák vásárlása (6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi)

Összevont havi matricák (6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi) az éves matrica kényelmét biztosítja évközi megrendelők számára. Ez a matrica valójában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matrica együttes megrendelését jelenti. Ez az egyedülálló megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít, továbbá kényelmi díjként az 1 havi kényelmi díjaknak csupán a felét számítja fel. Fontos, hogy az összevont havi matricák vásárlásának visszaigazolásában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricaazonosító szerepel.

Az összevont matricák vásárlása esetén fordítson kiemelt figyelmet a RENDSZÁM ELLENŐRZÉSÉRE, mivel a rendszámhelyesbítés, rendszám átírás költségeit mind a 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havira meg kell fizetnie! (átírási díj összege matricánként, és karakterenként: 1470 Ft). A többszörös átírási díj érvényes a gépjármű eladás és új vásárlás esetén felszámított átírási díjra is.

Valamint kiemelt figyelmet kell fordítani az összevont vásárlása esetén az ÉRVÉNYESSÉG KEZDETÉRE és ÉRVÉNYESSÉG VÉGÉREAmennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Ha bizonylat nélkül hajt fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem vállal!

Fizetési megoldások

Fizetési megoldásainkkal regisztráció nélkül, kényelmesen, gyorsan egyenlítheti ki a szolgáltatás díját.
Fontos, hogy csak a sikeres matricavásárlás (matrica sorszám) visszaigazolásának birtokában jogosult az autópálya használatára!


Fizetés bankkártyával, percek alatt

Borgun bankkártyás fizetés - A fizetés a Borgun biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése.  
A Borgun kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a Borgun látja és kezeli.


OTP bankkártyás fizetés - A fizetés az OTP Bank biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése.
Az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés

Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód.
Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni a későbbiekben.
Mobiltelefonról indított fizetés esetén is ez a legegyszerűbb fizetési mód.

Az első vásárláskor az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adnia. Ezzel az első vásárláskor regisztrálja kártyáját az OTP Bank kártyaelfogadó rendszerében. A kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli.
A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással (ismétlődő bankkártyás fizetés esetén) is megvásárolhatja a matricát a "Fizetés" gombra kattintva. 

A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb... a fiok.voxpay.hu oldalon bejelentkezve teheti meg.

Fizetés átutalással

Kényelmesen fizethet bármelyik online bankból történő átutalással.  
Az utaláshoz szükséges adatokat (számlaszám, kedvezményezett, közlemény) a megrendelési folyamat végén adja meg a rendszer.

Utalás esetén fontos, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése! OTP, BB, CIB, MKB bankból utalás esetén, munkanapokon 07-17.30 h között akár 10 perc alatt is megérkezhet utalása. Más időpontban indított utalások következő munkanapra érkeznek be. Egyéb bankok esetében egy-két munkanap, hogy utalása beérkezzen.

Kérjük, mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét, illetve az utalással kapcsolatos tudnivalókat!

Ellenőrzés - az autópályákra csak érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető.

Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekében őrizze meg a lejárat után egy évig! A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnia és magánál tartania.

Autópálya matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot! Minden esetben érvényes matrica sorszámra van szükség, a jogosultsághoz!

Jogosulatlan úthasználat

Ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, abban az esetben a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően. 

Úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén 

pl.: átírás, rendszámcsere, szélvédőcsere, elveszett kártya

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Call Centere: +36 (36) 587-500  a nap 24 órájában helyi tarifával hívható